Peru - za tajemstvím Inků (podzim 2024)


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: PRAHA - LIMA: ráno odlet z Prahy do Limy – hlavního města Peru. Po příletu transfer do hotelu.
2. den: LIMA: prohlídka historického centra Limy (náměstí Plaza Mayor s presidentským a arcibiskupským palácem, katedrála, klášter San Francisco s katakombami, koloniální balkóny paláce Torre Tagle), odpoledne návštěva světoznámého muzea Larco, které disponuje cennými sbírkami Předkolumbovské éry. Během této prohlídky se trochu blíže seznámíme s dějinami Peru, s dávnými kulturami Paracas, Chavin, Nazca, Moche, Wari, Lambayeque, Chimu nebo Inka. Pozdě odpoledne přelet do „bílého města“ Arequipa, položeném pod 5822 m vysokou spící sopkou El Misti.
3. den: AREQUIPA: Arequipa (2.350 m), aklimatizační den, návštěva klášterního komplexu plného kontrastujících barev (Santa Catalina), náměstí s katedrálou a bohatými koloniálními domy, půvabná předměstí San Lazaro a Yanahuara s úzkými uličkami. Odpoledne individuální volno, případně návštěva muzea s mumií Juanita.
4. den: PATAPAMPA - CHIVAY: přejezd přes náhorní planinu se stády lam, alpak a vikuní, sedlo Patapampa (4.910 m) až do indiánské vesnice Chivay (3.600 m). Právě tady začíná kaňon Colca, v jehož okolí se rozprostírají starodávná terasovitá políčka dodnes stále obdělávaná indiány Collahuas a Cabanas. Ubytování v indiánské vesnici Coporaque nebo Yanque. Na konci dne nás ještě čeká příjemná relaxace v termálních pramenech.
5. den: COLCA - CABANACONDE: Colca, podél jednoho z nejhlubších kaňonů světa přes indiánské vesničky Yanque a Maca až do Cabanaconde. Malebná krajina, starobylé kostely a hlavně setkání s domorodci ve vesnicích, kde jakoby se zastavil čas. Pozorování létajících kondorů na pozadí zasněžených Kordiller. Možnost krátkého treku s částečným sestupem do míst, odkud lze spatřit vesničky dole v kaňonu, následně výstup a návrat zpět na hotel.
6. den: ALTIPLANO - SILLUSTANI - PUNO: přesun na náhorní planinu Altiplano k nejvýše položenému splavnému jezeru na světě (3.800 m), bájnému jezeru Titicaca. Cestou návštěva Sillustani kde stojí u břehů jezera Umayo zbytky tzv. chullpas, posvátné hrobky dosahující výšky až 10 m. Pozdě odpoledne prohlídka centra města Puno.
7. den: TITICACA - UROS - TAQUILE: celodenní pobyt na jezeře Titicaca, ráno plavba lodí za indiány kmene Aymara na plovoucí ostrovy Uros vytvořené z rákosu zvaného totora. Možnost plavby na rákosovém člunu. Poté pokračování v plavbě na pevný ostrov Taquile, kde žije komunita Kečua, která si stále drží své tradice. Jejich tkané předměty patří mezi nejkrásnější a nejkvalitnější na světě a pro jejich zachování byl ostrov zapsán na seznam UNESCO. Procházka po ostrově s nádhernými výhledy na zasněžené Královské Kordillery na bolívijské straně jezera. Návrat do Puna.
8. den: LA RAYA - ANDAHUAYLILLAS - CUZCO: přejezd z Puna do Cuzca, nádhernou krajinou tvarovanou ledovcovou morénou, z části podél řeky Vilcanota, přes průsmyk La Raya (4.335 m). Cestou si prohlédneme zbytky inckého chrámu Raqchi a indiánskou vesničku Andahuaylillas, kde navštívíme krásně malovaný kostelíček ze 17.století, často přezdívaný jako Sixtinská kaple Jižní Ameriky. Ubytování v hotelu v blízkosti hlavního náměstí.
9. den: CUZCO: Cuzco, prohlídka nejkrásnějšího města Peru, bývalého hlavního města říše Inků. Obdivovat zde budeme zejména bohatě zdobené koloniáln+í domy a kostely s kamennými stěnami okolo náměstí Plaza de Armas, komplex Koricancha - kdysi pokryt těžkými pláty zlata, spletité uličky a tržiště. Odpoledne navštívíme ještě nad městem sochu Cristo Blanco a mohutnou pevnost Sacsayhuaman, odkud jsou krásné pohledy na celé město.
10. den: VINICUNCA: brzy ráno odjezd z Cuzca do vesničky Cusipata. Po snídani pokračování mikrobusem až do výšky okolo 4.700 m, odkud se vydáme už pěšky až na vrchol Vinicunca (5.026 m), ze kterého lze pozorovat neskutečný přírodní fenomén, tzv. Duhové hory (Montaňa de los 7 Colores). Na opačné straně pak leží zaledněný vrchol hory Ausangate (6.384 m). Na místě lze při výstupu fakultativně využít i pomoci muly (cca 25 USD). Po dostatečném čase na focení a pozorování těchto velehor, návrat do údolí a následně zpět do Cuzca.
11. den: CHINCHERO - MARAS - MORAY: indiánská vesnička Chinchero známá pestrobarevným trhem a úrodnými políčky brambor. Prohlídka solných dolů z předkolumbovských dob v Maras a také výzkumného zemědělského centra Incké říše v Moray. Odpoledne individuální volno v Cuzcu.
12. den: POSVÁTNÉ ÚDOLÍ - OLLANTAYTAMBO - PISAC: pobyt v Posvátném údolí Inků. Vysoko nad řekou Urubamba pod majestátními Andami se rozkládají dvě mohutné pevnosti Ollantaytambo a Pisac. Kromě nich navštívíme také známý indiánský trh, kde bude možnost nakoupit suvenýry nebo tradiční řemeslné výrobky. Odpoledne přesun vlakem z Ollantaytambo pod Machu Picchu.
13. den: MACHU PICCHU: Machu Picchu, od brzkého rána pobyt na nejznámějším archeologickém místě Jižní Ameriky. Za doprovodu místního průvodce se dozvíme více o tomto po staletí v džungli ukrytém sídle. Zdatnější mohou vyšplhat na vrchol Huayna Picchu (za příplatek, na dotaz), odkud se nabízí nezapomenutelný pohled na obrovské rozvaliny tohoto záhadného města Inků. Odpoledne návrat autobusem dolů do vesničky a dále vláčkem podél řeky Urubamba zpět do Ollantaytambo a následně autobusem do Cuzca.
14. den: CUZCO - LIMA: dopoledne volno v Cuzcu, poté transfer na letiště a přelet do Limy, následně pak do Evropy.
15. den: PŘÍLET DO PRAHY: přílet do Prahy.

19.10. - 02.11.24 sobota - sobota
snídaně letecky (Praha)
103 990 Kč
cena za 15 dní (13 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu a letištní poplatky
  • 13x nocleh ve 3*/4* hotelech se snídaní
  • dopravu autobusem v Peru
  • vlak Ollantaytambo – Machu Picchu a zpět
  • transfery
  • 1x oběd
  • všechny vstupy* dle programu
  • služby českého průvodce po celou dobu zájezdu v Peru Vstupy v rámci programu zájezdu, které jsou v ceně: katedrála, klášter San Francisco s katakombami a muzeum Larco v Limě, klášter Santa Catalina v Arequipě, termální prameny v kaňonu Colca, kaňon Colca, kamenné hrobky Sillustani, výlet lodí na plovoucí ostrovy Uros a ostrov Taquile, kostel v Andahuaylillas, incké památky Raqchi, Sacsayhuaman, Moray, Chinchero, Ollantaytambo, Pisac a Machu Picchu, solné doly Maras, v Cuzcu katedrála i chrám Koricancha, poplatek komunitě při výstupu na horu Vinicunca (Montaňa de los 7 Colores)

Cena nezahrnuje

  • fakultativní výlety a vstupy
  • spropitné
  • cestovní pojištění