Ekvádor od rovníku k Pacifiku a 5denní plavba po Galapágách


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: PRAHA - QUITO: ráno odlet z Prahy do Quita - hlavního města Ekvádoru, po příletu transfer do hotelu.
2. den: MINDO - MLŽNÝ PRALES: celodenní výlet do přírodní rezervace v oblasti Mindo. Procházka mlžným pralesem bohatého na pestrobarevné druhy orchidejí, motýlů a ptáků, mj. až 8 druhů kolibříků. Návštěva kakaové plantáže s ukázkou celého procesu zpracování kakaa až po čokoládu. Odpoledne návrat do Quita
3. den: QUITO: Quito - prohlídka historického centra (náměstí Plaza de la Independencia s presidentským a arcibiskupským palácem, katedrála s hrobkou ekvádorského hrdiny generála Sucre, koloniální skvosty - klášter San Francisco a kostel La Compaňía, v jejichž interiérech bylo použito neskutečné množství zlata, poté návštěva vrchu Panecillo, odkud je krásný pohled na celé město a okolní sněhem pokryté vulkány. Poté se vydáme k památníku Mitad del Mundo, které nabízí velice zajímavé etnografické muzeum nebo Intiñan zase důkazy o tom, že jsme skutečně na rovníku.
4. den: QUILOTOA - ZUMBAGUA: výlet k laguně zatopeného kráteru Quilotoa (3.800 m), pěší túra podél hrany kráteru, zdatnější mohou obejít celý kráter, případně sestoupit až k laguně. Dopoledne návštěva původního indiánského trhu ve vesničce Zumbagua, kam se sjíždějí místní domorodci z celého okolí, aby prodali nebo nakoupili nejen ovoce a zeleninu, ale také zvířata nebo ponča. Kromě výhodného nákupu je to úžasná podívaná. Cestou budeme pozorovat překrásnou horskou krajinu s políčky a ve vesnicích se zase setkáme s místními Indiány, kteří nám dají nakouknout do života pod kouřícími vulkány. Tato oblast je známá po celém Ekvádoru pro své pestrobarevné malby na ovčí kůži. Odpoledne sjezd k „Avenidě de los Volcanos“ na ubytování.
5. den: COTOPAXI - RIOBAMBA: národní park Cotopaxi, pobyt u jedné z nejvyšších sopek světa Cotopaxi (5.897 m), procházka okolo jezera Limpiopungo (3.600 m). Za hezkého počasí a také v případě, že nám to sopka dovolí (v září 2015 se znovu probudila…), vystoupáme ještě o něco výše. Velkou atrakcí je ledovec na úbočí sopky, který je jedním z mála světových ledovců v rovníkové oblasti. Návštěva haciendy La Cienega ze 17.století s úžasnou atmosférou koloniální doby. Odpoledne přesun do prvního města založeného Španěly v Ekvádoru, Riobamby.
6. den: CHIMBORAZO - INGAPIRCA: návštěva nejstaršího kostela v Ekvádoru – Balbanera (1534), nedaleko laguny Colta. Za hezkého počasí bývá vidět i nejvyšší hora Ekvádoru – Chimborazo (6.310 m), Poté se vypravíme do Alausí, na vyhlídku jednoho ze stavebně nejtěžších železničních úseků světa „Nariz del Diablo“. Poté pokračování do Cuency, cestou prohlídka nejznámější incké památky v Ekvádoru - Ingapirca.
7. den: CUENCA: Cuenca, prohlídka jednoho z nejkrásnějších měst Ekvádoru, historické centrum s mnoha kostely, koloniálními domy a květinovým trhem. Exkurze do manufaktury na světoznámé panamské klobouky. Návštěva muzea Pumapungo v místech, kde dodnes stojí ruiny inckého komplexu Tomebamba. Odpoledne individuální volno.
8. den: CAJAS - GUAYAQUIL: návštěva vysokohorského národního parku Cajas s ledovcovými jezery, průzračnými říčkami a zvláštního druhu stromu rodu Polylepis, poté sjezd k pobřeží Pacifiku cestou lemovanou kávovými a banánovými plantážemi. Odpoledne příjezd do Guayaquilu, následně prohlídka největšího města Ekvádoru a hlavního přístavu v zemi, který leží nedaleko místa, kde se vlévá řeka Guayas do Pacifiku. Restaurované molo Malecón 2000 s památníkem Simona Bolívara a umělecké čtvrti Las Peňas s mnoha barevnými domy, jejíž stáří je až 400 let.
9. den: GUAYAQUIL - BALTRA - SANTACRUZ: ráno odlet z Guayaquilu na ostrovy Galapágy. Po příletu na ostrov Baltra následuje transfer do přístavu a přesun na jachtu. Po celou dobu pobytu na ostrovech (tj. 4 noci) bude zajištěno ubytování na jachtě středně vyšší kategorie, stabilním katamaránu ARCHIPEL I (kapacita 16 lůžek/ 8 kabin, každá kabina má dvě lůžka a vlastní sociální zařízení), kterou se vyráží na ostatní výlety mezi ostrovy. K přesunům z lodi a výstupům na ostrovy nám poslouží dva motorové čluny typu Zodiac. Naše dobrodružná 5denní trasa vede kolem největšího ostrova Isabela, který tvoří řetězec pěti poměrně mladých sopek. Nejvyšší z nich je Volcán Wolf (1.707 m), který je i nejvyšším vrcholem celého souostroví. Ostrov nabízí spousty atrakcí ve vnitrozemí i okolo něj, např. brakické vody s mangrovníky v Humedales, kde bývají často vidět plameňáci, Urvina Bay na západním svahu vulkánu Alcedo je domovem jak mořských, tak suchozemských leguánů, také obřích želv galapážských a rovněž hnízdištěm kormorána nelétavého. Caleta Tagus s nedalekým jezerem Darwin Lake, což je vlastně slanou vodou zatopený sopečný kužel, Punta Moreno - lávová pole na úpatí sopky Cerro Azul, která jsou posetá mnoha lagunami. Prozkoumáme také nedotčený západní konec Galapág, ostrov Fernandina se ještě nedávno zrodil z ohně, čímž se tak staneme očitými svědky evoluce. Spatříme na něm první druhy kolonizující neplodná lávová pole. Právě zde je oceán nejbohatší na živiny, které jsou magnetem pro všechny druhy mořských živočichů a ptáků. Mezi ně patří početné kolonie leguánů mořských, tučňáka galapážského, terejů modronohých, fregatek nebo endemického druhu nelétajícího kormorána galapážského. Cestou zpět prozkoumáme ještě západní část ostrova Santiago, která je zajímavá sopečnými formacemi na pobřeží a pláží s černým pískem. Na ostrově Rábida budeme zase obdivovat pláž s červeným pískem. Na začátku a na konci naší plavby pak navštívíme ostrov Santa Cruz, který pokrývají svěží zelené vrchoviny. Na nich ve volné přírodě žijí obrovské želvy galapážské. Na tomto ostrově je také výzkumná stanice Fausto Llerena, nadace Charlese Darwina a kanceláře národního parku Galapágy. Ochrana přírodního bohatství ostrovů je pod patronací UNESCO. Cílem výzkumné stanice na ostrově je mimo jiné podpora a chov místních želv obřích. Těsně před odletem z Galapág ještě z člunu prozkoumáme Black Turtle Cove. Klidná laguna a okolní mangrovový les zde umožňují pozorování mořských želv a žraloků. Návštěva těchto izolovaných ostrovů, kde žije mnoho endemitů, patří k nezapomenutelným zážitkům všech cestovatelů. Během našeho 5denního pobytu navštívíme 5 ze 13 hlavních ostrovů.
10. den: ISABELA: Galapágy – ostrov Isabela, dopoledne Punta Moreno, odpoledne Urvina Bay
11. den: OSTROV FERNANDINA: Galapágy – dopoledne ostrov Fernandina / Punta Espinoza, odpoledne ostrov Isabela / Vicente Roca Point
12. den: SANTIAGO - RÁBIDA: Galapágy – dopoledne ostrov Santiago / Puerto Egas, odpoledne ostrov Rábida
13. den: SANTA CRUZ - BALTRA - GUAYAQUIL - ODLET: Galapágy – ráno ostrov Santa Cruz / Black Turtle Cove, poté ostrov Baltra, odkud odlet do Guayaquilu a večer následně do Evropy
14. den: PŘÍLET DO PRAHY:

22.01. - 04.02.25 středa - úterý
snídaně letecky (Praha)
179 990 Kč
cena za 14 dní (12 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu Praha - Guayaquil - Praha s přestupem včetně letištních poplatků
  • přelet Guayaquil – Baltra - Quito včetně letištních poplatků
  • 4 x ubytování ve dvoulůžkové kajutě na jachtě Archipel I (First Class) s plnou penzí
  • výbavu na šnorchlování a kajak
  • na Galapágách služby místního anglicky a španělsky mluvícího průvodce
  • 8x nocleh ve 3*+ a 4* hotelech se snídaní
  • veškeré transfery během okruhu (včetně vlaku Alusi - Sibambe a zpět)
  • všechny prohlídky a vstupy dle programu
  • služby česky hovořícího průvodce (min. 8osob)

Cena nezahrnuje

  • fakultativní výlety a vstupy
  • cestovní pojištění
  • vstupní kartu na Galapágy 200,- USD / osoba (platba v hotovosti až na ostrovech)
  • tranzitní kartu 20,- USD / osoba (platba v hotovosti až na ostrovech)
  • spropitné
  • náklady spojné s Covid testováním (testy si hradí klient sám, jako samoplátce)