Azorské ostrovy


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: PRAHA – PONTA DELGADA: Odlet z Prahy do Ponta Delgata s přestupem v Lisabonu. Po příletu transfer do hotelu, nocleh.
2. den: PONTA DELGADA, VÝLET ZA VELRYBAMI A DELFÍNY: Snídaně. Dnes nás čeká prohlídka  hl. města Ponta Delgada a jeho nejvýznamnějších památek. Prohlídka začíná návštěvou kostela Igreja de São Sebastião a rovněž nesmíme vynechat kostel Senhor Santo Cristo, kde se nachází nejuznávanější náboženský obraz na ostrově, který byl v 15. století přivezen z Říma a na jehož počest se každoročně, pátou neděli po Velikonocích, konají velké slavnosti s velkolepým procesím. Dalším kostelem, který navštívíme, je kostel São José. Všechny kostely jsou postaveny v barokním stylu. Součástí prohlídky města je také návštěva muzea Art Sacra a tradičního trhu. Volný čas na oběd. Odpoledne pozorování velryb a delfínů. Zážitek, který nabízí příležitost shlédnout některé z více než 20 druhů kytovců na Azorech. Bude nás provázet profesionální tým kapitánů, pozorovatelů a biologů. Na dobrodružný výlet se můžeme vydat na pevných nafukovacích a laminátových člunech, pro pohodlnější výlet můžeme zvolit katamarán. Výlet trvá přibližně 3 hodiny. Návrat do hotelu.
3. den: ČAJOVÁ PLANTÁŽ CHÁ GORREANA, TAJEMNÉ ÚDOLÍ FURNAS, HORKÉ PRAMENY: Snídaně. Odjezd z hotelu na severní pobřeží ostrova. První zastávkou v rámci našeho dnešního putování je vyhlídka "Santa Iria", odkud můžeme obdivovat neskutečné výhledy na oceán a pobřežní útesy. Dále navštívíme jedinečnou čajovou plantáž Chá Gorreana včetně továrny na výrobu čaje, kde si vychutnáme místní čaj. Nezapomenutelným zážitkem je návštěva botanického parku Terra Nostra, kde se můžeme vykoupat v přírodním bazénu s horkou vodou. Poté se vydáme k jezeru Furnas, kde budeme sledovat tradiční rituál s vytahováním hrnců "cozido" = (tradiční portugalský pokrm, který se skládá z různých druhů masa a zeleniny. Ve Furnas je však cozido zvláštní tím, že se vaří ve velkém hrnci, který je umístěn pod zemí a vaří se v páře z horkých pramenů , kde se vaří 5 až 6 hodin v závislosti na povětrnostních podmínkách). Poté se vrátíme do údolí na "cozido" oběd v místní restauraci. Po obědě prohlídka pokračuje návštěvou horkých pramenů. Cestou zpět se vrátíme podél jižního pobřeží se zastávkou ve vesnici Vila Franca do Campo, prvním hlavním městě ostrova s krásnou architekturou zahrnující například budovu radnice a hlavního kostela na náměstí. Návrat do hotelu.
4. den: ÚDOLÍ SETE CIDADES, CALDEIRA VELHA, JEZERO FOGO : Snídaně. Dnešní den začneme návštěvou Fajã de Baixo, kde prozkoumáme místní ananasové plantáže s několika skleníky, které nám přiblíží ukázku stádia růstu malých ananasů a pracné metody, které z nich dělají tak sladkou a šťavnatou pochoutku. Po prohlídce se vydáme k západní části ostrova. Krátká zastávka na vyhlídce, odkud se nám naskytne úžasný výhled na nejužší část ostrova. Tato krajina vznikla před miliony let erupcí 290 malých sopek. Cesta pokračuje na Vista do Rei, slavnou vyhlídku ostrova s nádherným výhledem na údolí Sete Cidades s modrými a zelenými jezírky. "Vista do Rei" v překladu znamená Králův výhled a připomíná první návštěvu portugalského krále Carlose I. na tomto ostrově. Král Carlos I. zavítal na ostrov v roce 1901 a právě na tomto místě mu byla nabídnuta hostina. Při sestupu do údolí se zastavíme na vyhlídkách Serrado das Freiras a Santiago, abychom mohli obdivovat obě jezera Lagoa das Sete Cidades. Pokračujeme horskou silnicí ke Caldeira Velha, oblíbené přírodní památce s bujnou vegetací, vodopádem a horkými prameny. Poté se přemístíme ke kráterovému jezeru Lagoa do Fogo, kde nás čekají neskutečné výhledy na ostrov i vulkanické jezero v nadmořské výšce 900 m. Návrat do hotelu v Ponta Delgada. Volný program, nocleh.
5. den: CELODENNÍ PROHLÍDKA OSTROVA FAIAL: Snídaně. Přelet na ostrov Faial celodenní prohlídka ostrova Faial, během níž se pokocháme úchvatnými výhledy do údolí Flamengos a také blízký ostrov Pico. Navštívíme obrovský kráter Caldeira, nejvyšší bod ostrova. Pokračujeme do Capelo, kde nás čeká oběd v místní restauraci (není v ceně). Po obědě se vydáme k  vulkánu Capelinhos, který je součástí většího vulkanického komplexu Capelo. Sopka Capelinhos je poslední ze sopek v této linii, která vznikla v důsledku erupce, jež proběhla v letech 1957 až 58. Navštívíme zde rovněž Interpretační centrum sopky Capelinhos (CIVC), které má zejména informační, vzdělávací a vědecké poslání. Přejezd lodí na ostrov Pico (cca 30 min.), transfer do hotelu.
6. den: CELODENNÍ PROHLÍDKA OSTROVA PICO: Snídaně. Celodenní prohlídka ostrova Pico, kde se nachází nejvyšší stejnojmenný vrchol Portugalska - Ponta do Pico (2351m). Ostrov je proslulý hlavně svým kvalitním vínem, jež je jako kulturní památka zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Navštívíme malebnou vesničku Cachorro a pokračujeme do města São Roque, odkud se napojíme na horskou silnici, která nás provede kolem malebného jezera Lagoa do Capitão. Další zastávkou je městečko Lajes, kde navštívíme muzeum velryb. Podél jižního pobřeží se vracíme zpět do Madaleny - obce s kulisou úchvatné hory Pico. Nesmíme si nechat ujít návštěvu Museu do Vinho - muzea vína, kde se dozvíme více o této starobylé ostrovní tradici. Rovněž budeme obdivovat zrenovovaný kostel v São Mateus, jehož původní barokní výstavbu zničila sopečná erupce v roce 1808. Následuje transfer na hotel, volný program.
7. den: OSTROV PICO - MOŽNOSTI FAKULTATIVNÍCH VÝLETŮ - PŘELET NA OSTROV TERCEIRA: Snídaně. Dnes nás čeká volnější den, který můžeme využít k fakultativním aktivitám. V nabídce je např. procházka po vinařské oblasti Criação Velha s obědem a ochutnávkou vína, výstup na vulkán Pico (235 1m) s místním průvodcem nebo půldenní výlet za pozorováním velryb a delfínů na lodi typu Zodiak. Více informací k výletům naleznete v odkazu "Výlety a prodloužení". V odpoledních hodinách transfer na letiště a odlet na ostrov Terceira. Transfer na hotel, volný program.
8. den: OSTROV TERCEIRA - PROHLÍDKA MĚSTA ANGRA DO HEROÍSMO: Snídaně. Dopolední prohlídka historického města Angra do Heroísmo, jež je od roku 1983 zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Během této příjemné prohlídky prozkoumáme nejvýznamnější místa a památky, mimo jiné palác Capitães-Generais, katedrálu "Sé", náměstí Praça Velha či přístav Porto Pipas. Odpoledne volný program.
9. den: OSTROV TERCEIRA - MONTE BRASIL, JESKYNĚ ALGAR DO CARVAO, JEZÍRKA BISCOITOS: Snídaně. Celodenní poznávání ostrova, kterému se přezdívá „největší evropská exotika“. Odjezd na poloostrov Monte Brasil, kde z vrcholu Pico das Cozinhas budeme mít město Angra do Heroísmo (UNESCO) jako na dlani. Následný odjezd malebnou krajinou jižního pobřeží k druhému nejvýznamnějšímu město ostrova Praia da Vitoria. Cestou budeme obdivovat renesanční kostel Sao Sebastiao, který postavili první usedlíci. Horská silnice nás přiblíží na vyhlídku Serra do Cume s výhledem na "mozaiku" zelených pastvin. Poté objevíme přírodní krásu jeskyně Algar do Carvao, která je propojena se sopkou Guilherme Moniz. Dále zastavíme ve vinařské oblasti Biscoitos s přírodními bazény z černé sopečné horniny. Návrat zpět malebnými vesničkami Altares, Raminho Serreta, Doze Ribeiras a São Mateus podél západního pobřeží. 
10. den: ODLET DO PRAHY: Transfer na letiště a odlet do Prahy přes Lisabon.

13.09. - 22.09.24 pátek - neděle
snídaně letecky (Praha)
Sleva 7% 63 990 Kč 59 490 Kč
cena za 10 dní (9 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu Praha – Azory (Sao Miguel, Terceira) – Praha s přestupem
  • vnitrostátní leteckou přepravu Sao Miguel – Pico – Terceira
  • letištní taxy
  • 9x nocleh v hotelích 3*- 4* se snídaní
  • 1x tradiční "cozido" oběd ve Furnas
  • veškeré transfery a vstupy dle programu
  • pozorování velryb a delfínů na ostrově Sao Miguel
  • česky mluvícího průvodce

Cena nezahrnuje

  • fakultativní výlety
  • pojištění léčebných výloh v zahraničí
  • spropitné ve výši cca 20 EUR