Jižní Afrika - svět v jedné zemi


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet z letiště v Praze do Johannesburgu.
2. den: NEW YORK AFRIKY – SOWETO: Po příletu do Johannesburgu následuje krátká okružní jízda městem elektrizujících rozdílů s několika zastávkami a vyhlídkovými body a návštěva předměstí Soweto, kde se v 70. letech minulého století začal psát příběh pádu apartheidu. Přejezd do Pretorie, nocleh.
3. den: PRETORIA: MĚSTO ŽAKARAND: V Pretorii navštívíme Voortrekker Monument – památník bitvy u Blood River, náměstí Church Square a vládní budovy Union Buildings. Cesta Východním Transvaalem do Graskop nás přivede do zlatokopecké osady Pilgrim’s Rest s pozůstatky tramvajové dráhy, kterou si zbohatlíci krátili cestu na golf. Nocleh v Graskop.
4. den: PANORAMA ROUTE – BLYDE RIVER CANYON: Celodenní putování horským prostředím Panorama Route. Zastávka u vodopádů Lisboa nebo Berlin. Následuje Božské okno s vyhlídkou do hlubiny pod svahy pohoří Drakensberg a návštěva Bourke's Luck Potholes s malebnými výtvory řeky Treur. Nakonec návštěva Three Rondavel’s, vyhlídky na třetí největší kaňon světa Blyde River Canyon. Nocleh v Hazyview.
5. den: REZEVACE KRUGER: safari : Dnes Vás čeká celodenní safari v největším národním parku celé Afriky – světoznámé rezervaci Kruger. Na výpravné safari se vydáte v terénních vozech a v rukou zkušených rangerů a brzy budete plně vtaženi do divokého světa afrických zvířat. Při troše štěstí spatříte i Big Five - velkou pětku a tedy slona, nosorožce, lva, levharta a buvola, takže good luck! Nocleh v Malelane na jihu rezervace.
6. den: SVAZIJSKÉ KRÁLOVSTVÍ: Odjezd do Svazijského království – nově Eswatini, kde nás čeká Ngwenya Glass Factory, zastávka v Ezulwini Valley – Údolí králů a návštěva vesnice Mantenga Village s ukázkou tradičních tanců. Nocleh ve Svazijsku.
7. den: NOSOROŽCI V REZERVACI HLUHLUWE: Brzy ráno se vydáme k pobřeží Indického oceánu. Odpoledne návštěva rezervace Hluhluwe, kde žije zejména početná kolonie nosorožců, a kde nás čeká další safari ve vozech 4x4. Nocleh v St. Lucia.
8. den: HROŠI V SAINT LUCIA – DURBAN: Ranní plavba po laguně, která je součástí rezervace Wetland (UNESCO), domova hrochů, krokodýlů a vodního ptactva. Fotoaparáty ve střehu! Setkání s hrochy je jisté. Odjezd do Durbanu a prohlídka tohoto přímořského letoviska. Dle časových možností i možnost koupání na některé z pláží. Nocleh v Durbanu.
9. den: Přelet do Port Elizabeth: Ráno přelet do Port Elizabeth... ADDO ELEPHANT: v zajetí slonů: ...a odjezd do nedaleké rezervace Addo Elephant, kde na nevelké ploše žije jedno z největších stád slonů v Jižní Africe (safari v našem vozidle, případně fakult. ve vozech 4x4). Odpoledne pak dojezd do Port Elizabeth, případně až na startovní čáru Garden Route v blízkosti Tsitsikamma Village.
10. den: ZAHRADNÍ CESTA: Odjíždíme po Garden Route – slavné přímořské cestě lemované oceánem, plážemi, jezery a lagunami, stinnými lesy a svahy kvetoucích rostlin, jimž dominují úchvatné protey. V přímořské rezervaci Tsitsikamma se vydáme deštným pralesem k visutému mostu přes ústí řeky Storms. A po vyhlídce v Plettenberg Bay zastavíme u vysokých útesů The Heads, které „hlídají“ půvabné ústí zátoky řeky Knysna. Ve Wilderness s širokými plážemi a mělkým mořem si dámě něco k jídlu. Příjezd do Mossel Bay.
11. den: STŘELKOVÝ MYS – MORAVŠTÍ BRATŘI: Ráno návštěva muzea objevitele Bartoloměje Diase a 500 let starého „mléčného“ stromu, do něhož mořeplavci ukládali poštu. Podél pobřeží míříme stále k jihu na Střelkový mys. Tady končí kontinent, tady končí Afrika! Dál na jih to už nejde, pod námi je pouze Antarktida. Odtud nás cesta vede do Elim. Co to? Jsme pořád v Africe nebo někde na Moravě? Podobnost nikoli náhodná, osadu totiž založila církev Moravských bratrů, původ nelze zapřít. A za necelou hodinu se zamilujeme do Hermanus, městečka čiré pohody a brány k panenské přírodě zátoky Walker – království velryb a velkých bílých žraloků.
12. den: TUČŇÁCI & ZEMĚ VÍNA: Dnes začínáme v zátoce Betty s kolonií afrických tučňáků. Máte se na co těšit, jsou úžasní a jsou jich tisíce. Blíží se finále, Kapské Město na dostřel a s ním i fenomenální vinice v oblasti Stellenbosch či Franschhoek. Ochutnejte některá ze skvělých jihoafrických vín, jejichž kvalita těží z révy kultivované ideálním teplým podnebím a zároveň chladným, slaným vzduchem z oceánu. Odpoledne příjezd do strhujícího Kapského Města, které s přehledem atakuje přední pozice každého žebříčku nejkrásnějších měst světa.
13. den: KAPSKÉ MĚSTO: Prohlídka města s rušným trhovištěm Greenmarket, pestrobarevnou čtvrtí Bo–Kaap či srdcem města v oblasti The Company's Garden. Rovněž vyjedeme lanovkou na Stolovou horu, případně stihneme i návštěvu úchvatné botanické zahrady Kirstenbosch Garden (vstupy fakult.).
14. den: MYS DOBRÉ NADĚJE: Celodenní výlet k Mysu Dobré naděje. Cestou podnikneme výpravnou plavbu k ostrovu lachtanů v zátoce Hout Bay. A pak se už horským pasem Chapman´s Peak vydáme k samotnému mysu, místa dramatického setkání pevniny s oceánem, místa, kde potkáme pštrosy i paviány v širokých kobercích fynbosu – porostu s tisíci druhy rostlin.
15. den: ODLET DO PRAHY: Návštěva přístavní promenády Victoria & Alfred Waterfront s obchody a restauracemi. Odpoledne transfer na letiště a odlet do Prahy.
16. den: PŘÍLET DO PRAHY: Přílet do Prahy.

01.11. - 16.11.24 pátek - sobota
snídaně letecky (Praha)
87 990 Kč
cena za 16 dní (13 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu na trase Praha – Johannesburg, Durban – Port Elizabeth, Kapské Město – Praha včetně letištních tax
  • 13x nocleh kategorie 3* se snídaní
  • dopravu klimatizovaným mikrobusem (max. 15 os)
  • odnos zavazadel v hotelech a na letištích
  • služby česky hovořícího průvodce/průvodkyně
  • vstupy do rezervací: Kruger, Hluhluwe, Addo Elephant, Tsitsikamma, Cape Point
  • vstupy do: Ústavní soud Johannesburg (Constitution Hill), Voortrekker Monument, Panorama Route, Mantenga Village, muzeum v Mossel Bay, Střelkový mys, tučňáci v Bettys Bay,
  • safari: 4x4 v Kruger NP (cca 8h), safari plavba St. Lucia, 4x4 v NP Hluhluwe (cca 3 h), safari v Addo Elephant NP (v našem vozidle; cca 4–5 h) ?4x4 = safari v otevřeném terénním voze s rangerem

Cena nezahrnuje

  • fakultativní vstupy, výlety
  • spropitné