Nepoznaný Uzbekistán


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet z Prahy do Taškentu.
2. den: TAŠKENT : V brzkých ranních hodinách přílet do Taškentu, transfer do hotelu, ubytování. Po snídani prohlídka tohoto impozantního města, které v sobě nese jak moderní infrastrukturu, tak zachovalé malebné staré město. Archeologické památky z éry zoroastrismu, které jsou staré více než 2000 let, monumentální budovy z konce 19. století, nejkrásnější podzemní metro a mnohem více nabízí tato perla Střední Asie. Prohlídka architektonického komplexu na náměstí Khast Imom, kde jsou soustředěny zdejší historické památky jako Barakchánova medresa, medresa Kukeldaš, mešita Tilla Šajcha, Páteční mešita Chazrati Imáma, mauzoleum Kaffala Shasiho. Zpět v čase se vrátíte při návštěvě nejstaršího bazaru Čorsu. Po obědě navštívíte Státní muzeum umění užitého Uzbekistánu, projdete náměstí Nezávislosti a Timurovo náměstí, kde se uprostřed vypíná jezdecká socha Amira Timura, který je důležitým národním hrdinou. Večeře a nocleh v Taškentu.
3. den: ÚDOLÍ ŘEKY ZARAVŠAN: Snídaně. Odjezd ranním rychlovlakem do nejkrásnějšího města Uzbekistánu – Samarkandu, které se nachází v údolí řeky Zaravšan na úpatí Zaravšanského pohoří. Město je považováno za křižovatku kultur světa a v roce 2001 bylo zapsáno na seznam UNESCO. Po příjezdu začnete prohlídku symbolem Timuridské renesance, na okouzlujícím náměstí Registran, jehož název znamená „písečné místo“ nebo „poušť“. Nacházejí se zde tři nádherné islámské medresy (Šerdor, Ulugbekova a Tilla-kori) a Gur-e-Emír hrobka vládce Timura. Odpoledne vás čeká mauzoleum Bibi Chánum ze 14. století, pohřebiště Šáhi Zinda, jež je nejpůsobivějším místem v Samarkandu a nakonec Ulugbekova observatoř. Zastavíte se na degustaci místního vína v muzeu vín Chovrenko a závěr dne si zpříjemníte kulinářským zážitkem. Naučíte se a následně ochutnáte autentický uzbecký pokrm „manty“, knedlíčky plněné masem vařené v páře ve speciálním hrnci. Nocleh v Samarkandu.
4. den: SRDCE HEDVÁBNÉ STEZKY BUCHARA: Snídaně. Odjezd ranním vlakem do starobylého města Buchara, jež bylo založeno v 6. století p. n. l. a je součástí světového dědictví UNESCO. Má bohatou historii a kulturu, která se odráží v jeho architektuře, umění a náboženství. Město bylo kdysi důležitým centrem hedvábné stezky, obchodu a učení. Během prohlídky starého města navštívíte architektonický komplex Lyabi-Hauz s uměle vytvořeným jezírkem, které je nejstarším ve Střední Asii. Prohlédnete si skvosty města jako medresu Kukeldaš, medresu Nodír Díván-begi, jejíž průčelí je zdobeno ornamenty ptáků, rostlin a zvířat. Zde váš čeká večeře s folklórním představením. Nocleh v Buchaře.
5. den: LETNÍ SÍDLO POSLEDNÍCH EMÍRŮ BUCHARU: Po snídani se vydáte prozkoumat starobylé lázně, mauzoleum Samanids, mauzoleum Chashma Ayub, historickou mešitu Bolo-Chauz, medresu Abdulazis-Khan citadelu Ark, komplex Poi-Kaljan, jehož součástí je minaret Kalon - symbol Buchary a medresa Mir Arab. Po obědě odjezd 4km od Buchary na prohlídku bývalého letního sídla posledních emírů Bucharu, který patří mezi nejzajímavější a nejmalebnější památky v Uzbekistánu. Palác Sitorai Mokhi-khosa byl postaven na začátku 20. století v kombinaci orientálního a západního stylu. Jeho název znamená „zahrada hvězd a měsíce“ a odkazuje na zesnulou manželku emíra Nasrullaha Chána. Palác se skládá z několika budov, které sloužily jako rezidence, škola, mešita, harém a zoo, dále je součástí komplexu nádvoří, zahrady a jezírko. Po návratu do Buchary večeře v místní restauraci a ochutnávka domácí kuchyně. Nocleh v Buchaře.
6. den: POUŠŤ KYZYL KUM : Snídaně v hotelu. Následně se vydáte na dalekou cestu do Chivy přes úchvatnou poušť Kyzyl Kum, jejíž název znamená „Červené písky“. Svou rozlohou 298 0000 km2 je 11. největší pouští na světě a v Uzbekistánu zabírá dokonce 58% rozlohy země. Po příjezdu do Chivy, ubytování v hotelu a volno k nákupům či odpočinku. Večeře a nocleh v Chivě.
7. den: KLENOT VÝCHODU CHIVA: Po snídani prohlídka Chivy, které právem patří mezi klenoty Střední Asie. Dnes budete součástí tohoto nejzachovalejšího středověkého města, odkud pocházeli velcí učenci Východu jako například nejslavnější lékař všech dob Avicenna. Projdete se starým městem Ičan Kala se skvostnými památkami jako Mauzoleum Pachlavona Machmuda s nádherným nádvořím a velkolepou kachlíkovou výzdobou. Dále citadela Kunya Ark z jejichž věží je ten nejkrásnější pohled na Ičan Kala, minaret Kalta Minor, medresa a mešita Isloma Chodži, palác Taš-Chauli, Páteční mešita Juma, největší medresa ve Střední Asii Mohameda Amin-Khan. Nocleh a večeře v Chivě.
8. den: ODLET DO TAŠKENTU: Transfer 35km na letiště v Urgenči a následný odlet do Taškentu. Po příletu transfer do hotelu, nocleh.
9. den: PŘÍLET DO PRAHY: Transfer na letiště a následný odlet do Prahy.

červenec 2024

07.07. - 15.07.24 neděle - pondělí
polopenze letecky (Praha)
Sleva 8% 63 990 Kč 58 990 Kč
cena za 9 dní (7 nocí)

září 2024

29.09. - 07.10.24 neděle - pondělí
polopenze letecky (Praha)
Sleva 7% 63 990 Kč 59 490 Kč
cena za 9 dní (7 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu Praha – Taškent – Praha s přestupem
  • letištní taxy
  • vnitrostátní přelet Urgenč – Taškent
  • dopravu rychlovlakem Taškent – Samarkand – Buchara
  • 7x nocleh v hotelech 3*- 4* po trase
  • 7x snídaně, 6x večeře
  • degustace místního vína v muzeu vín Chovrenko
  • veškeré transfery a vstupy dle programu
  • česky mluvící průvodce (min. 12 osob) a místního průvodce

Cena nezahrnuje

  • fakultativní výlety nad rámec programu
  • pojištění léčebných výloh
  • spropitné Poznámka: Změna programu vyhrazena