Izrael - Jordánsko


  • ubytování: hotel **ubytování: hotel **
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy

Program zájezdu

1. den: ODLET Z PRAHY: Odlet z Prahy do Tel Avivu. Po příletu a vyřízení celních a pasových formalit následuje transfer do hotelu v Jeruzalémě.
2. den: JERUZALÉM: Seznámení se s nejzajímavějšími místy Jeruzaléma – svatého města tří významných světových náboženství – judaismu, křesťanství a islámu. Navštívíte Chrámovou horu se Skalním chrámem a mešitou El-Agsá. Nezapomenutelný pohled na město se otevře z Olivetské hory, jmého získala podle olivovníků, které jí zkrášlují. Olivetská (Olivová) hora je velmi uctívaným místem, je spojonaná s koncem Ježíšova pozemského života a s jeho nanebevstoupením. Nedaleko vrcholu je kostel Páter Noster jehož jméno odkazuje k nejznámější křesťanské modlitbě. Tuto modlitbu si zde můžete přečít i v čestině. Na úpatí hory je tajemná Getsemanská zahrada, kde jsou k vidění nejstarší olivovníky na světě. Návrat do hotelu, nocleh v Jeruzalémě.
3. den: BETLÉM – JERUZALÉM – HORA SIÓN: Dnes se nejprve vydáte do Betléma, navštívit Chrámu Narození Páně, který je postaven nad jeskyní, kde se údajně narodil Ježíš Nazaretský. Odpoledne pokračuje prohlídka Jeruzaléma, projdete Křížovou cestou k chrámu Božího hrobu. Do Zdi nářků, nejsvětějšího místa Židů, můžete vložit své přání. Procházka po „poslední cestě“ na horu Sion, návštěva hrobky krále Davida. Nocleh v Jeruzalémě.
4. den: CAESAREA - NAZARETH – TIBERIAS: Přejezd k vykopávkám starobylé Caesarey, kde kromě jiného uvidíte hippodrom, divadlo a akvadukt z dob římských a byzantských. Pokračujete návštěvou Káně Galilejské, kde Ježíš vykonal svůj první zázrak, dále Vás cesta zavede do Nazaretu, domova Marie a Josefa. Prohlídka baziliky Zvěstování, která stojí na místě, kde podle biblického příběhu zvěstoval archanděl Gabriel Panně Marii, že počne syna. Přejezd do města Tiberias, nocleh.
5. den: GOLANSKÉ VÝŠINY – HORA BLAHOSLAVENSTVÍ – TABGHA: Dnešní výlet začnete vyhlídkovou cestou po Golanských výšinách. Návštěva jednoho z nejznámějších izraelských vinařství Château Golan, které produkuje více než milion lahví toho nejkvalitnějšího vína za rok. Prohlídka vinařství s degustací a ochutnávkou místních sýrů. Navštívíte horu Blahoslavenství, kde Ježíš Kristus pronesl pověstné kázaní. Dále si prohlídnete Tabghu, kde Ježíš ze dvou chlebů a pěti ryb zázrakem dokázal nasytit davy hladovějících. Následuje zastávka u zřícenin Capernaumu, místa, které Ježíš učinil svým domovem poté, co opustil Nazareth a prohlédnete si pozůstatky starověké synagogy, v níž kázal. Návrat do Tiberias, nocleh.
6. den: YARDENIT – JERASH – AMMÁN: Před přejezdem do Jordánska se ještě krátce zastavíte v Yardenitu, hlavním místě křtů na řece Jordán. Na hranicích po vyřízení celních a pasových formalit se vydáte na prohlídku vykopávek řecko-římského města Jerash, kterému se též říká „Pompeje Středního východu“. Jistě budete ohromeni sloupořadím hlavní ulice Cardo, Oválným náměstím z 1. stol. n.l., tržištěm Agora, monumentálním Chrámem bohyně Artemis či slavnou branou. Ve městě se nalézá i amfiteátr, z jehož nejvyšší části se otevírá nádherný pohled, který Vám teprve přiblíží mohutnost tohoto starověkého sídla. Přejezd do Ammánu, ubytování v hotelu, nocleh.
7. den: AMMÁN – MRTVÉ MOŘE: Prohlídka hlavního města Ammán dříve nazývaného též Philadelphia. Je to město kontrastů, kde se snoubí památky starověku s moderní architekturou, a bývá často označováno za „bílé město“. Je domovem největších mešit na Středním východě, Národního muzea, monumentální citadely, staré Agory, amfiteátru, královského paláce a dalších historicky zajímavých památek a také nádherného moderního zavěšeného mostu, který se klene nad údolím nad městem. Odpoledne výlet k nejnižšímu bodu naší planety, Mrtvému moři. Návrat do Ammánu, nocleh.
8. den: MADABA – HORA NEBO – SHOBAK – PETRA: Přejezd do malebného města Madaba, zvaného též městem mozaik, kterých je v místních kostelech nespočet. Nejvýznamnější z nich je mapa Svaté země a okolí, která pochází z 6. století a která se skládá z 2 miliónů kamínků. Pokračujete na horu Nebo, kde zemřel a měl by být i pochován Mojžíš. Další zastávkou bude mohutný křižácký hrad Shobak. Příjezd do Petry, ubytování v hotelu, nocleh.
9. den: PETRA: Celodenní prohlídka nabatejského skalního města Petra, které je považováno za jeden z divů světa. Toto bývalé hlavní město bylo vytesáno přímo do skal během 5. až 1. stol. př. n. l. a posléze zapomenuto na téměř 1000 let. Procházka Vás povede úzkými průsmyky a převislými skalami, kolem Královské hrobky, pohřebních a obětních míst, dále si prohlédnete pokladnici Chazna al-firawní, která je symbolem tohoto místa a římské divadlo. Návrat do hotelu, nocleh v Petře.
10. den: WÁDÍ RÚM - AQABA - AMMÁN: Dnes Vás čeká výlet terénními vozy do pouštní rezervace Wádí Rúm. Zdejší pouštní krajina, ze které vystupují skalní věže, skalní brány, rokle a soutěsky, je fascinujícím místem. Přejezd do Aqaby, jediného jordánského přímořského města. Možnost koupání a odpočinku na pláži nebo výlet lodí ke korálovým útesům (fakultativně za příplatek). Návrat do Ammánu, ubytování v hotelu, nocleh.
11. den: PŘÍLET DO PRAHY: Odjezd na letiště, odbavení a odlet do Prahy.

26.10. - 05.11.24 sobota - úterý
snídaně letecky (Praha)
72 990 Kč
cena za 11 dní (9 nocí)

Cena zahrnuje

  • leteckou přepravu a letištní poplatky
  • 10 x nocleh v hotelech 3* s polopenzí
  • veškeré transfery během okruhu
  • všechny prohlídky a vstupy dle programu
  • služby česky hovořícího průvodce (min. 14 osob)
  • oběd v areálu města Petra

Cena nezahrnuje

  • poplatek na jordánských hranicích ve výši 30,– USD
  • fakultativní výlety a vstupy
  • spropitné a bakšišné
  • cestovní pojištění